CURSOS 2017 Escola d'estiu de COLBACAT
INDEX DE CURSOS
CURS: TÈCNIQUES DE TORN I RAKU EN BLANC I NEGRE
Descripció

El torn és el nom més popular que reben diferents tipus d'enginys giratoris, usats pels artesans del fang per crear peça o atuell a partir de la pella de fang o pasta ceràmica. El torn de terrissaire és l'element mecànic de major importància en el procés de la creació de peces ceràmiques.
El rakú és una tècnica tradicional oriental que sembla que té els seus orígens a Corea. No obstant és al Japó on ha prosperat i entusiasmat a tots aquells ceramistes que tenen contacte amb aquesta tècnica. Des de finals del S. XVI el Rakú atrau als mestres del té influenciats per la filosofia budista zen.
Aquest curs va dirigit a aquelles persones que vulguin conèixer aquesta tècnica ceràmica, on treballarem el rakú i el rakú nu, principalment en blanc i negre, introduint com a colors extres el turquesa i les pàtines de coure. Per poder introduir-nos en aquesta tècnica el millor és iniciar el procés tal com es feia en els seus orígens. Son molts els elements que intervenen i per poder controlar-los cal molta concentració i relaxació ,ja que, al mateix temps que aprenem és molt important gaudir al realitzar aquesta tècnica.


O
bjectius:

Tècniques de torn i raku en blanc i negre és un curs essencialment pràctic en que a través de propostes creatives es volen assolir els següents coneixements i habilitats:

- Conèixer les característiques dels diferents tipus d'argiles i el seu manipulat
- El maneig del torn elèctric i les seves tècniques de treball.
- El tornejat de diferents formes ceràmiques
- Diferents sistemes d’elaboració de les peces de ceràmiques.
- Tecnologia d’esmalts utilitzats en RAKU
- Preparació de les diferents composicions d’esmalts segons els resultats que desitgem
- Cocció de les peces ceràmiques artesanals


Continguts

• Preparació de les argiles.
• Grau d’humitat desitjat.
• Posicions corporals en el torn.
• Velocitats recomanades del torn.
• Centrat de la argila.
• Introducció dels dits polzes per poder obrir i marcar.
• Primera pinça.
• Segona pinça.
• Elaboració de bols.
• Elaboració de bols i peces para poder coure més endavant amb el rakú o rakú nu.
• Polit i acabat de les diferents peces.
• Rakú blanc/ negre i rakú nu.
• Introducció a la tecnologia de les matèries primes utilitzades en tot el procés.
• Diferents tipus d’argiles, blanques o vermelles, d’alta o baixa temperatura.
• Característiques de les diferents argiles i elecció de les millors per la tècnica del rakú.
• Processos de elaboració de les peces, modelades a mà, planxes, rotllos, o al torn.
• Producció de peces segons el criteri personal de cada alumne.
• Processos de cocció, tecnologia de primeres coccions.
• Tecnologia d’esmalts utilitzats en RAKU.
• Diferents atmosferes produïdes en les coccions.
• Preparació de les diferents composicions d’esmalts segons els resultats que desitgem.
• Assecat de les peces una vegada esmaltades i decorades.
• Introducció de les peces al forn, precauciones i previsions de riscos en cremades.
• Material a utilitzar para prevenir accidents amb el foc.
• Temps i temperatures de cocció.
• Precaucions en dur les peces incandescents del forn als recipients de vegetals.
• Elements vegetals que s’utilitzen per produir efectes en les diferents peces.
• Temps que les peces han de passar en contacte amb els vegetals per obtenir un resultat o un altre.
• Refredament de les peces per a fixar els resultats desitjats.



MATRICULACIÓ
CONTACTE
PRESENTACIÓ DEL CURS